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Child Welfare Policy Manual

Questions & Answers

8.4D  TITLE IV-E, General Title IV-E Requirements, Concurrent Receipt of
Federal Benefits

1. Question: What is the Department's policy, under title IV-E, on concurrent receipt of
benefits under title IV-E and Supplemental Security Income (SSI)?

Answer: There is no prohibition in title IV-E against claiming Federal financial participation
(FFP) for foster care maintenance payments or adoption assistance payments made on
behalf of a child who is receiving SSI benefits.

Foster Care: Although eligibility for title IV-E foster care is tied to eligibility for Aid to Families
with Dependent Children (AFDC) as was in effect on July 16, 1996 and AFDC precluded
concurrent eligibility for payments from AFDC and title XVI (section 402 (a)(24) of the Social
Security Act), this preclusion rule is not transferable to title IV-E for the purposes of foster
care maintenance payment eligibility determinations. A child, if eligible, may receive benefits
from both programs simultaneously.

Adoption Assistance: In the Adoption Assistance program, the applicant may choose to apply
for either or both SSI and adoption assistance. Concurrent receipt of benefits from the
adoption assistance program and SSI is not prohibited under title IV-E (section 473).

The adoptive parents of the child eligible to receive title IV-E adoption assistance payments
and SSI benefits may make application for both programs and the child, if eligible, may
receive benefits from both programs. In considering the most appropriate choice of programs
and deciding whether to make application for one or both, the adoptive parents should be
aware of the differences between SSI and the Adoption Assistance Program.

In the Adoption Assistance Program, the amount of the adoption assistance payment is
determined after taking into consideration the circumstances of the adopting parents and the
needs of the child being adopted. While the child's SSI benefit would be a consideration in
the negotiation of the amount of the adoption assistance payment as part of the
determination of the needs of the child being adopted, this income would not generate an
automatic reduction in any standardized payment amount.

The amount agreed upon by the adoptive parents and the administering agency is limited,
however, to the amount of the foster care maintenance payment which would have been paid
if the child had been in a foster family home (section 473(a)(3)).
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Because there are many complexities and financial implications for the States and Tribes as
well as the adoptive families, it is important for all parties to discuss all aspects of a
combination of SSI and adoption assistance at the time the adoption assistance agreement
is negotiated. Such discussions could include, in addition to the adoptive parents,
representatives from title IV-E and title XVI programs.

With full knowledge of the SSI and Adoption Assistance programs, the adoptive parents can
then make an informed decision about application for or receipt of benefits from either or
both programs for which they or the child are eligible. They should be advised, however, that
if they decline title IV-E adoption assistance and choose to receive only SSI for the child, and
if they do not execute an adoption assistance agreement before the adoption is finalized and
do not receive adoption assistance payments pursuant to such an agreement, they may not
later receive title IV-E adoption assistance payments, as the child would no longer meet all of
the eligibility requirements as a child with special needs (section 473 (c)).

Source/Date: ACYF-CB-PA-94-02 (2/4/94) (revised 6/6/13; 4/13/2020)
Legal and Related References: Social Security Act - sections 402(a)(24), 406(a) and
407 (as in effect on July 16, 1996), 472(a), and 473(a) and (c);

2. Question: How should the decision to apply for SSI or title IV-E benefits be made?

Answer: The difference between title XVI (SSI) and title IV-E should be considered carefully
by the decision maker when choosing whether to apply for either or both title IV-E or SSI
benefits on behalf of the child. Information regarding the benefits available under each
program should be made available by the title IV-E agency so that an informed choice can be
made in the child's best interest. To achieve this goal, title IV-E agencies should exchange
information regarding eligibility requirements and benefits with local Social Security district
offices and establish formal procedures to refer clients and their representatives to the local
Social Security district office for consultation and/or application when appropriate.

Source/Date: ACYF-CB-PA-94-02 (2/4/94) (revised 6/6/13)
Legal and Related References: Social Security Act - titles IV-E and XVI

3. Question: May we claim title IV-E administrative costs for eligible children who
receive Supplemental Security Income (SSI)?

Answer: Yes. An August 17, 1993 memorandum from the Acting Commissioner of the
Administration on Children, Youth, and Families to the Administration for Children and
Families Regional Administrators allowed a State to include children who are eligible for title
IV-E but who are receiving SSI in lieu of title IV-E foster care maintenance payments when
determining its administrative cost ratio. This practice was conceptualized by considering
these children candidates for foster care. While the policy itself is sound, a child who is in
foster care is not a candidate because s/he has already been removed from home. If a child
is fully eligible for title IV-E a title IV-E agency's choice to fund that child's board and care
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through SSI rather than title IV-E does not negate that child's eligibility for title IV-E. The
agency may, therefore, claim Federal financial participation under title IV-E for title IV-E
administrative functions performed on behalf of that child.

Source/Date: ACYF-CB-PA-01-02 (7/3/01) (revised 6/6/13)
Legal and Related References: Social Security Act - sections 471 and 474

4. Question: Are Supplemental Security Income (SSI) benefits under Title XVI made to
a child in foster care, including those funds conserved for the child in dedicated
accounts, counted as a resource when determining eligibility for title IV-E?

Answer: No. The child must have been eligible for Aid to Families with Dependent Children
(AFDC) as it was in effect on July 16, 1996 (section 472(a) of the Social Security Act) to
receive title IV-E foster care maintenance payments. The AFDC regulations at 45 CFR
233.20(a)(1)(ii) and 45 CFR 233.20 (a) (3)(x) exclude the needs, income and resources of
individuals receiving benefits under title XVI in determining the need and amount of payment
of an AFDC assistance unit. Thus, these exclusions apply to SSI-eligible children who are
under the care and responsibility of the title IV-E agency and otherwise eligible for title IV-E.

Source/Date: 11/14/07 (revised 6/6/13)
Legal and Related References: Social Security Act - titles IV-E and XVI; 45 CFR
233.20(a)(1)(ii) and 233.20(a)(3)(x)


